Ouder worden

“Je zou meer moeten bewegen.” Dat is wat een huisarts tegen mevrouw De Mol zei. Dat is eigenlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan. “Hoe begin je eraan? Op mijn leeftijd kan ik mij toch niet meer inschrijven in een sportclub? Ik heb nooit aan competitiesport gedaan?”
Dit is een logische gedachte van mevrouw De Mol. Toch heeft de huisarts ook gelijk. Beweging is echt essentieel om enkele gezondheidsrisico’s aan te pakken.
De dokter bedoelt met ‘bewegen’ niet dat je aan competitiesport moet beginnen doen, maar wel dat je enkele zaken in je dagelijks leven moet veranderen, zodat er meer beweging in komt.
Samen kunnen we dit bereiken…
Tijdens een ergotherapiesessie overlopen we samen jouw dag. Daaruit zullen we enkele zaken halen die je iets kan aanpassen, waardoor bijvoorbeeld je aantal stappen vergroot, je een extra kleine krachtinspanning moet doen,…
Belangrijk hierbij is dat we het risico op vallen zo klein mogelijk houden en dat alles rustig aan opgebouwd wordt.

“Ik ben altijd heel actief geweest, maar na een klein herseninfarct ben ik erg beperkt in mijn mogelijkheden”, geeft Jozef aan.
Jozef was een gedreven wandelaar en dit lukt hem nu niet meer. Hij zit vaak alleen thuis, terwijl zijn vrienden van de wandelclub hun wekelijkse wandelingen gaan doen.
Samen gaan we op zoek naar een nieuwe, zinvolle vrijetijdsbesteding. Zo kan Jozef nog een actief sociaal leven hebben, door gebruik te maken van de functies die hij nog heeft.

“Mijn man begint te vergeten, hij vraag heel veel aandacht van mij.”
Bij beginnende dementie verliest de persoon vat op het leven en de structuur die erbij hoort. Hij probeert zich vast te klampen aan allerhande prikkels. Het is belangrijk dat de echtgenoot terug structuur krijgt in het leven en dat hij voldoende zinvolle prikkels krijgt. Zo zal zijn onrustigheid ook verminderen.
Samen met het echtpaar zoeken we een aantal basiszaken uit. Zo brengen we structuur in het huis en bieden we zinvolle dagbestedin aan.

Zijn één van bovenstaande zaken herkenbaar? Je kan vrijblijvend contact opnemen. We bekijken dan hoe we jouw vraag kunnen beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *