Bodymap

Kinderen hebben van bij hun geboorte een aantal ‘overlevingsreflexen’ meegekregen. Het is echter de kunst om deze de baas te kunnen en te integreren in hun ontwikkeling. Dit doen ze door heel veel bewegingservaring op te doen. Bij sommige kinderen loopt dit echter niet vanzelf, maar door gebruik te maken van leuke spelletjes kunnen we heel wat extra hulp bieden.

Kinderen bewegen minder dan vroeger.  De televisie, games en de tablet eisen meer en meer de aandacht op van onze kinderen.  Nochtans is bewegen voor kinderen essentieel voor een goede motorische en geestelijke ontwikkeling.  Het zenuwstelsel van een kind ontwikkelt zich door veel en gevarieerd te bewegen.  Pas als het zenuwstelsel voldoende gerijpt is, kunnen complexere vaardigheden (zoals schrijven en knippen) aangeleerd worden.  De eerste levensjaren zijn hiervoor heel belangrijk.

Bodymap geeft op een gestructureerde manier weer welke reflexen geïntegreerd moeten worden en welke basisvaardigheden moeten geautomatiseerd worden.  Dit wordt overzichtelijk in beeld gebracht door middel van de flesjes in het ontwikkelingslab.  Deze kunnen afzonderlijk getest worden en er kan ook specifiek op geoefend worden.

Het inoefenen gebeurt op een uitdagende en speelse manier om kinderen alle motorische prikkels te geven om zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen.  Ze worden uitgedaagd om natuurlijke basisbewegingen op een leuke manier te herhalen.  Rollen, kruipen, dansen, blazen, klimmen,…: alle bewegingen die ze ook spontaan uitvoeren als ze (samen) spelen en ravotten. Met het vallen en opstaan, want dat hoort nu éénmaal bij het opgroeien.

Een Bodymap-begeleiding is niet hetzelfde als een therapie.  Er wordt echt ook wat oefening thuis gevraagd.  De spelletjes en de materialen krijg je mee naar huis of heb je meestal thuis gewoon liggen.

Voor een Bodymap-begeleiding doorlopen we de volgende stappen:

  • Intake gesprek met de ouders (met bijhorende vragenlijst over eerste levensjaren)
  • Bodymap test
  • Bespreking van de test en eerste speelformules om thuis te oefenen
  • Terugkom momenten na enkele weken met evaluatie, (eventueel) bijsturing en nieuwe speelformules

Je kan bij mij terecht voor een Bodymapscreening, zodat we de huidige motorische ontwikkeling in kaart brengen.
Ook geef ik in de vakanties mee de Bodymap Boostdagen in Edegem en kan je ook inschrijven voor een 10-wekelijkse Bodymap@MTC traject in Wommelgem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *