Kinderen krijgen de hele dag heel erg veel informatie te verwerken en moeten op korte tijd ook heel veel leren. Bij de meeste kinderen gaat dit vanzelf. Toch zijn er veel kinderen die bij één of verschillende aspecten wat moeilijker mee kunnen. Hierbij kan de ergotherapeut helpen.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van dingen waarvoor je een ergotherapeut kan contacteren:
- Lowie wordt bijna 1 jaar. Hij heeft het echter nog altijd moeilijk om kleine voorwerpen vast te nemen. Ook werken zijn twee handjes niet goed samen.
- Marthe gaat naar de tweede kleuterklas. Mama moet haar nog elke ochtend helpen bij het aankleden. Marthe lijkt moeilijkheden te hebben met de juiste volgorde van de verschillende handelingen. Wat moet ze nu weer eerst doen en hoe krijg je weer dat t-shirt aan?
- De juf van de derde kleuterklas zegt aan de ouders van Sofie dat het voorbereidend schrijven moeilijk verloopt. Sofie houdt haar potlood heel erg stevig vast. Zo hard zelfs dat ze niet vlot kan tekenen.
- Thibo haalt slechte punten voor rekenen. Hij kan maar geen sommen ‘over de brug’ maken. Hij telt altijd de verkeerde cijfertjes bij elkaar.
Je kan best eens contact opnemen als je merkt dat je kind moeilijkheden heeft met onderstaande zaken:
– Zelfredzaamheid
- Aan- en uitkleden
- Eten met bestek
- Drinken uit een beker
- Veters strikken
- Knopen en ritsen dichtdoen
- …
– Schoolse vaardigheden
- Schrijfhouding
- Leesbaar schrijven
- Krampen in de vingers bij het schrijven
- Rekenen
- Tafels van buiten leren
- Knippen
- …
– Spelen
- Altijd alleen willen spelen
- Niet weten wat te doen met het speelgoed
- Springen
- Bal gooien en vangen
- Toren nabouwen
- Puzzelen
- …
Er zijn heel veel verschillende zaken waarop je kind wat kan uitvallen of minder presteren. Aarzel niet om even contact op te nemen.